събота, 9 декември 2017 г.

Кравайчета с конфитюр от сушени плодове





Конфитюрът е невероятно ароматен и ухае на Коледа. Добре е да се приготви 2 седмици предварително, за да може всички аромати да се споят максимално. След това може да го използвате като пълнеж в различни сладки, сладкиши и торти. Разбира се, ако нямате толкова време го оставете да престои поне един ден.
Знаете, че най-добре се работи с бутер тесто, ако е много добре охладено. Противно на правилото препоръчвам за тези сладки то да е съвсем меко. Така залепването на кравайчетата е по-лесно, а и се избягва разлистването, което в случая е нежелателно. Глазурата предпазва сладките от изсъхване и гарантирам, че са прелестни и след няколко дена, ако ги съхранявате в кутия. Определете гъстотата на глазурата сами. Ако искате да е по-рядка, разредете с малко мляко. Ако желаете сладките да са изцяло покрити с глазура, направете по-голямо количество.

Продукти за около 30 кравайчета:

400 г бутер тесто

за конфитюра:

80 г тъмни стафиди
80 г сушени червени боровинки
50 г нарязана на ситно ябълка
30 г меко масло
30 г сладко от портокалови корички или захаросани портокалови корички
30 г накълцани бадеми
настъргана кора от 1 лимон
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
60 г кафява захар
60 мл бренди или коняк

за глазурата:

6-7 с.л. пудра захар
3 с.л. прясно мляко
2 ч.л. мак




Приготвяне:

* Започнете с приготвянето на конфитюра. В буркан смесете сушените плодове с ябълката, бадемите, портокаловото сладко, маслото, захарта и подправките. Разбъркайте добре и залейте с алкохола. Приберете буркана на тъмно и хладно място. След един ден разбъркайте отново. Оставете конфитюра да престои 2 седмици преди да го използвате.

* Разточете леко тестото, за да не се разлиства по време на печене. Нарежете го на ленти с приблизителни размери 12X5 см. В средата на всяка лента сложете малко от конфитюра.






* С пръсти прищипете много добре краищата на лентата по дължина. Затворете и двата края. С длани внимателно разточете получената пуричка, за да я издължите още малко. Завийте на кравайче и притиснете двата края. Поставете кравайчетата в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 200* и изпечете сладките до зачервяване за около 25-30 минути. Оставете ги да изстинат.

* Разбъркайте всички съставки за глазурата. Поръсете я върху сладките и оставете на стайна температура, докато изсъхне. Сервирайте към чай или кафе. Да ви е сладко!





събота, 2 декември 2017 г.

Карамелени коледни бисквити





Представям ви нова рецепта за ароматни коледни бисквити. Карамелени, с много аромати и чудесен цвят. Тестото се приготвя с карамелен сироп и е изключително податливо за обработване. Бисквитите се получават със съвършено гладка струкрута, което ги прави идеални за украсяване с белтък или шоколад. Моите са вече готови и чакат ред за разкрасяване.

Продукти за около 50-60 бисквити:

250 г захар
100 мл вряла вода
100 г масло на кубчета
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
ванилия
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. канела на прах
по 1/4 ч.л. фино смлени кардамон, индийско орехче, семена анасон, карамфил
1 яйце
450 г бяло брашно

Приготвяне:

* Карамелизирайте захарта в по-голям и дълбок съд. Нормална тенджера за супа би свършила чудесна работа. Дръпнете карамела от котлона и на части налейте врялата вода, като бъркате. Бъде внимателни! Независимо, че водата е вряла, все пак се получава бурно кипене и отделяне на гореща пара. За ваша сигурност сложете на ръката си, с която бъркате кухненска ръкавица. Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп. Не трябва да остават парченца неразтворен карамел.

* Изключете котлона, но не махайте от него тенджерата. Прибавете маслото и бъркайте, докато се стопи. След това прибавете содата и всички подправки. Сместа отново ще кипне, активирана от содата. Махнете съда от огъня и охладете до леко топло.

* Към ароматния сироп прибавете яйцето и енергично разбъркайте. Добавете 400 г от брашното и отново разбъркайте на лепкаво тесто. Може да направите това в кухненски робот или с обикновен миксер, но със спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* Оставете тестото напълно да се охлади. Най-лесно и бързо през това време на годината е да го оставите за кратко на балкона. Изсипете тестото върху работния плот и доизмесете с останалото брашно. Не слагайте повече брашно, дори и тестото да ви се стори леко лепкаво. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 1 ден в хладилника. Така всички аромати ще се споят идеално, а консистенцията му ще стане съвършено гладка.

* На следващия ден разточете на части тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 10-12 минути в загрята на 180* фурна. Не препичайте бисквитите! Трябва да останат с приятен карамелен цвят.

* Може да изпечете бисквитите две-три седмици предварително преди да ги украсите. Съща като меденките те ще станат още по-ароматни и ще омекнат. Подправките за това тесто са изцяло въпрос на личен вкус. Нека спомена, че бисквитите не са много сладки. Ако няма да ги правите с глазура, а обичате по-сладко може да увеличите захарта с 30-40 г. Приятно майсторене!





четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Пълнени кюфтета с крем сирене




По време на печене малка част от сиренето изтича, затова е наистина важно каймата да е добре споена. Всъщност, това, което изтича е по-скоро водата от сиренето. То остава вътре като гъст и нежен крем. Пълнените с крем-сирене кюфтета са много сочни и ароматни. Към тях сервирайте допълнително крем-сирене. Опитайте!

Продукти за 6-8 кюфтета:

175 г крем сирене тип Philadelphia с подправки
500 г кайма смес телешко и свинско
½ глава настърган лук
1 скилидка счукан чесън
2 ч.л. сух босилек
1 яйце
2 с.л. галета
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. олио




Приготвяне:

*    Омесете добре каймата заедно с лука, чесъна, босилека, яйцето и галетата. Овкусете с със сол и черен пипер.

*    Разпределете каймата на 6 или 8 части. С мокри ръце ги оформете на плоски кюфтета. В средата на всяко сложете по 1 ч.л. от крем сиренето. Завийте на топче, като се стараете плънката да бъде затворена добре от всички страни с кайма.

*    Загрейте фурната на 200*. Покрийте тава с алуминиево фолио или с хартия за печене. Подредете кюфтетата и ги намажете с олиото. Изпечете за 20 минути и сервирайте топли с допълнително крем сирене. Да ви е сладко!





четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Кошничка от кори за баница




Убедена съм, че всеки има у дома от онези малки смпатични покривчици, плетени на една кука. Освен, че са скъп спомен от баба или мама, те могат да красят както масата, така и храната ни.  Предлагам ви една идеяч как сами да си направите красива и вкусна кошничка от кори за баница, ако нямате машинка за фини вафли. Нужни са ви само няколко точени кори за баница, малко олио и стопено масло, какао, и разбира се въпросната покривчица, плетена на една кука.

Намажете една кора за баница с малко масло и я прегънете на две. Намажете отново и сгънете още веднъжч за да получите 4 слоя. Поставете плетената покривка отгоре и с ножица изрежете напластените кори по нея. Най-отгоре намажете с олио, тъй като то не прегаря така бързо като маслото и ще спомогне за добрия вид на кошничката. Поставете покривката и притиснете с пръстич за да се изравни добре. Поръсете обилно с какао. Внимателно отстранете покривката, като се стараете да не се развалят шарките, които са се образували върху корите. Още по-внимателно ги пренесете в огнеупорна купичка. Натиснете леко навътре с дръжката на лъжицач за да придадете вдлъбната форма.





Изпечете кошничката до златисто в загрята на 170* фурна. След като изстине я сложете в чиния, напълнете с крем или сладолед и сервирайте. Да ви е сладко!





събота, 11 ноември 2017 г.

Картофен хляб с кимион





След като хлябът се охлади напълно го начупете или нарежете. Толкова мек, вкусен и уханен, че му е нужно само парче хубаво българско сирене.

Продукти:

500 г картофи
1 скилидка чесън
2 ч.л. семена кимион
120 мл хладка вода
1 кубче прясна мая (42г)
2 яйца
2 с.л. олио
500 г бяло брашно+малко за доизмесване
1 ч.л. сол




Приготвяне:

* Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сварете ги до омекване в подсолена вода заедно със скилидката чесън и половината от кимиона. След като се сварят ги отцедете, отстранете чесъна и веднага намачкайте на пюре с преса за картофи. Не използвайте миксер или пасатор, за да не стане пюрето лепкаво и с консистерция на лепило. Охладете го до стайна температура.

* Към картофеното пюре прибавете яйцата, олиото, останалия кимион, солта и маята, предварително разтворена в хладката вода. Разбъркайте добре и с брашното омесете меко, леко лепнещо тесто. Поставете го в намаслена купа, покрийте я с кърпа или найлоново фолио и  оставете тестото да втаса за около час или докато удвои обема си.

* Прехвърлете втасалото тесто в кръгла тава, покрита с хартия за печене. Поръсете го с брашно. Ако искате по-голяма височина на хляба, ползвайте тортена форма или подвижен ринг. Оставете хляба да втаса за още 15-20 минути и го изпечете за около 50 минути в предварително загрята на 200* фурна. Извадете го от формата и поставете върху решетка. Да ви е сладко!








неделя, 5 ноември 2017 г.

Талятеле с крем от Philadelphia, манатарки и лешници




Ако използвате сушени манатарки първо ги накиснете до омекване във вода, след което добре ги отцедете. Други видове ароматни гъби са същи много подходящи. Съветвам да използвате натурално крем-сирене, а не с подправки. Така ароматите на гъбите, пармезана и лешниците в масло изпъкват много по-силно. Ако желаете да сервирате ястието с по-течен сос, увеличете количеството на прясното мляко. Не разреждайте сиренето със сметана. То е достатъчно гъсто и мазно и за мен прясното мляко е оптималния вариант.

Продукти за 4 порции:

300 г талятеле
2 с.л. зехтин
120 г масло
250 г пресни или замразени манатарки
175 г Philadelphia-classic
250 мл прясно мляко
1 клонче розмарин
40 г настърган пармезан
сол и бял пипер на вкус
70 г счукани лешници

Приготвяне:

* Сварете пастата според указанието на опаковката. Отцедете я от водата и поръсете със зехтина за да не се слепи.

* Запържете гъбите в 20 г от маслото. Извадете ги ви чиния и посолете.

* В маслото от гъбите разбъркайте крем сиренето и налейте млякото. Сложете клончето розмарин и кипнете крема, като бъркате. Накрая добавете пармезана и овкусете със сол и бял пипер. След като пармезанът се стопи, отстранете съда от котлона и махнете розмарина.

* В друг съд запържете до златисто останалото масло и лешниците.

* Сервирайте ястието, като на дъното на всяка чиния сложите няколко лъжици от крема с Philadelphia. Върху него разпределете талятелите. Гарнирайте с гъби, полейте с лешници и масло, и сервирайте. Да ви е сладко!